menu

Oogstfeest

Ideeën voor de maaltijd  

Sylvia Bourdrez 

Er zijn vele mogelijkheden om onze tafel te vullen, zowel voor de tafelversiering als voor het menu. Bij het menu gaan we uit van vruchten, granen en noten en de herfstgroenten.

Enkele ideeën

  • Hele maïskolven koken, van de kolf afkluiven met boter, zout en peper.
  • Maïsschotel van maïskorrels met rijst, vermengd met bijv. uien, paprika, spercieboontjes, tomaten, champignons, kruiden.
  • Gefrituurde pompoen, in blokjes (goed drogen voor het frituren).
  • Schuitjes van courgettes maken, opvullen met een mengsel van graan, tomaten, uien, knoflook en geraspte kaas. Dan in de oven.
  • Sla van andijvie (dunne reepjes) met yoghurtdressing, druiven, noten.
  • Toetje: meloenschuitjes met vruchtensla.
  • Versier cake met bramen- of rozenbotteljam.
  • Drink er vlierbloesemsap bij.

Tafelversieringen

  • Versier de tafel met mooi gerangschikte vruchten en groenten, gekleurde bladeren en bloemen ertussen.
  • Kransjes om de borden van kastanjes, rozenbottels, blaadjes.
  • Van te voren poppetjes en beestjes maken van eikels en kastanjes.
  • Een zonnebloem in een drijfschaal is heel decoratief.

De feestverlichting van de Michaëlstafel

Heel sfeervol zijn lantarentjes van fotokarton en en/of transparantpapier. Beplakken met gedroogde bladeren, bloemen en grassen, of snippers van zijdevloei.

Of: Jampotjes beplakken met snippers zijdevloei. Waxinelichtjes erin.

Tafelspreuk

Indien gezongen in twee partijen: invallen vlak voor: ‘zó make het brood’.

Tijdens het oogstfeest

Krans van maïsblad en pluimen.

Weven op een raamwerk van vier stokjes, met spandraden van touw. Voor de inslag materiaal uit het bos, grassen, takjes met blaadjes en besjes, hei enz. Later nog te versieren met rozenbottels, hazelnoten, graspluimen, korenaren enz.

© Het Zonnejaar 1980 - 2024